Vil du med til fest?

Vil du med til fest?

 

Elin har det ikke let i sin klasse på skolen. Jalousi og misundelse får de andre til at mobbe hende. Hun får det efterhånden rigtig svært. Hendes mor lider med hende. For at vende situationen til noget positivt, foreslår hun, at Elin skal holde en ungdomsfest og invitere alle i klassen – også dem, der mobber hende.

Elin tør næsten ikke spørge klassekammeraterne, om de vil med til fest. Hun føler sin afmagt – er mere sårbar end nogensinde. For inderst inde frygter hun, at hendes fremrakte hånd vil blive afvist. Tænk, hvis de slet ikke vil komme. Da vil hun føle sig endnu mere ydmyget og isoleret.

Alligevel forbereder Elin festen til mindste detalje. Hun vil gerne, at alt skal blive godt igen. Men da tidspunktet for festen nærmer sig, ringer telefonen, og én efter én melder afbud. De boykotter hendes fest. Det gør forfærdelig ondt at se Elin stå med telefonen i hånden, mens afbuddene strømmer ind. Du kan se hele scenen i filmen "Kundskabens træ" af Nils Malmros.

Gud vil, at alt skal blive godt igen. Derfor inviterer han til fest. Ja, Gud blev ligefrem et menneske for personligt at give os invitationen. Han gik korsets vej og gjorde sig mere sårbar end nogen anden - blev isoleret og forladt. Han betalte forsoningens pris.

"Det er fuldbragt", sagde han. For gennem sin død og opstandelse gjorde han de nødvendige forberedelser til festen. Alt er klart til fest! ”Kom nu”!

Invitationen gives skriftligt – for den er nedfældet af profeter og apostle gennem mere end tusinde år. Invitationen viser, at alt, hvad Gud har gjort fra først til sidst, netop har det sigte, at vi skal opleve en fuldkommen fest hos ham. Et forsonet forhold til Gud og til hinanden. Et vidunderligt liv i kærlighed.

Sammen med invitationen følger også en vejbeskrivelse. Vejen hedder Jesus. Gennem ham bygger Gud bro til os – og taler til os i et sprog, vi kan forstå. Gennem Jesus lærer vi Gud at kende. Han er helt fantastisk!

Det chokerende og rystende er, at da det er tid til at tage til fest, strømmer afbuddene ind. Nogle undskylder sig med, at forretning, arbejde og familie står hindrende i vejen. Nej, det er ikke vilde ud­skejelser og forbrydelser, der forhindrer folk i at komme.

Der var for eksempel en dybt kriminel røver, der blev korsfæstet sammen med Jesus. Han fik invitationen til festen – i sidste øjeblik. Men han nåede at komme med. Jesus forsikrede ham om, at han skulle få lov til at være med. ”Sandelig siger jeg dig”, sagde Jesus: ”I dag skal du være med mig i Paradis”!

Vi kan vælge at "takke nej". Men kommer vi med til festen, skyldes det helt og fuldt, at der er én, der har været uendelig god imod os.

De bedste hilsner

Roar Tuxen Lavik, gladsaxekirke.dk

---

Kilde : Den bibelske tekst, der har givet inspiration til denne miniprædiken er "Lignelsen om det store festmåltid" fra Lukasevangeliet kapitel 14, vers 16-24, som du kan læse her . Denne tekst prædikes der over 2. søndag efter trinitatis (1).