Vi må bære hinanden

Vi må bære hinanden

En nyfødt zebra skal kunne stå på egne ben 10 minutter efter fødslen. Ellers bliver kalven et let bytte for rovdyr, der står på spring. Helt anderledes er det med mennesker. Babyer er totalt hjælpeløse og må bæres. De lærer først at gå omkring 1-års alderen.

Babyer bæres

Babyer bæres overalt. Det er meget populært at bære dem til babysalmesang. De bæres også ind i kirken og bliver døbt, når de er nogle få måneder. De kan jo ikke selv gå. De er så hjælpeløse, at de ikke engang kan sige deres navn eller bekende deres tro. Men barnets forældre bærer dem til Gud og svarer for dem. Hvad enten vi er børn eller voksne, er vi altid hjælpeløse åndeligt set og helt afhængige af, at nogen bærer os. På egen hånd er vi slet ikke i stand til at finde frem til Gud.

 

En lam mand bæres

En lam mand i Israel har 4 venner. De beslutter sig for at bære deres ven til Jesus. De håber, at Jesus vil helbrede ham. Men der er så stor trængsel omkring Jesus, at de ikke kan komme ind i huset, hvor han opholder sig. Da fjerner de noget af taget, så de kan fire deres lamme ven ned gennem hullet i taget. De står sammen, går nye veje og tager utraditionelle midler i brug.

  Jo, for deres lamme ven er hjælpeløs. Så hjælpeløs, at han ikke engang selv kan komme til Jesus. Han er fuldstændig afhængig af, at der er andre, der tager sig af ham og beder om Guds hjælp. Beskrivelsen af den lamme er egentlig en rammende beskrivelse på alle menneskers situation. Vi er lammet. Vi kan ikke bevæge os hen til Gud. Vi må bæres. Andre må bære os gennem deres bøn.

Tilgivelsen bærer

Da Jesus ser vennernes tro, siger han til den lamme: ”Dine synder tilgives dig”. Den magt er også i stand til at få den lamme på benene igen. Nu er det tilgivelsen, der bærer ham ind i et helt nyt forhold til Gud - ind i et kærlighedsfællesskab. Han er ikke længere lammet på sin seng, men sat fri til en ny vandring med Gud.

  Var det let for Jesus at tilgive? Nej, det kostede ham hans liv på korset. Tilgivelsen var ikke letkøbt, men dyrekøbt. Jesus betalte den ultimativt højeste pris! Men det er på det grundlag, vi bæres til Gud – til det evige fællesskab! En dag bærer han os ind i det fuldkomne Guds rige og den paradisiske tilværelse. Jo, vi bæres dybest set hele vejen!

De bedste hilsner

Roar Tuxen Lavik, gladsaxekirke.dk

---

Kilde : Den bibelske tekst, der har givet inspiration til denne miniprædiken er "Helbredelsen af den lamme i Kapernaum" fra Markusevangeliet kapitel 2, vers 1-12, som du kan læse her . Denne tekst prædikes der over 19. søndag efter trinitatis (1).