En livsbekræftende fødsel

En livsbekræftende fødsel

 

En fødsel er en helt enestående oplevelse. Jeg har overværet mine 4 børns fødsler. Det er nogle af de største oplevelser, jeg har haft. Et nyt lille menneske, der kommer til verden!

Det begynder med svage sammentrækninger af mors mave, der bliver kraftigere og kraftigere, og snart kommer veerne med kortere og kortere intervaller. Barnet hjælper ikke til. Til sidst kommer presseveerne. Det er disse kraftige sammentrækninger, der presser barnet ud. 

I de fleste tilfælde bliver barnets hoved født først. Når hovedet først er kommet ud, går det nemt med resten af kroppen. Det er dybt fascinerende! Et nyt lille menneske ser dagens lys – så livsbekræftende og glædeligt!

”Du må fødes på ny”, sagde Jesus engang til en af de religiøse ledere i Israel. Da tabte han nærmest både næse og mund – for mente Jesus virkelig, at han skulle ind i sin mors liv og fødes igen? Nikodemus var en af de mest indflydelsesrige åndelige ledere, men han manglede en helt grundlæggende erfaring.

Jesus forklarede ham, at han måtte fødes af vand og ånd – altså døbes og modtage Helligånden. Der måtte skabes noget nyt i ham. Præcis som dengang Moses hængte kobberslangen op på en pæl i ørkenen og råbte til alle dem, der var blevet bidt af slanger og som var ved at dø, at de skulle vende sig om og se på kobberslangen – så ville slangegiften miste sin virkning, og de beholde livet.

På samme måde forudsagde Jesus, at han en dag ville blive hængt op på en pæl, på et kors, for at alle dem, der så og troede på ham – skulle få evigt liv. Han var modgiften mod syndens slangegift.

Efter denne samtale var Nikodemus gennem lang tid Jesu discipel i al hemmelighed. Men da han en dag stod ved Jesu kors og oplevede, at hans ord var gået i opfyldelse, overvandt han sin menneskefrygt og turde stå offentligt frem. Han fik Jesu lig udleveret og tog ansvar for begravelsen af Jesus. Der blev ikke sparet på udgifterne. For Nikodemus var velhavende og ville gerne vise Jesus den største ære!

Da blev det tydeligt for alle, at Nikodemus var blevet Jesu discipel – og et helt nyt liv var skabt i ham. Et liv, der bar kærlighedsfrugter. Af Jesu død voksede nyt liv frem! Ikke bare i Nikodemus, men i mange andre menneskers hjerter. Guds kirke på jord blev skabt og voksede – mere livsbekræftende end noget andet!

Gladsaxe Kirke blev bygget i 1187, og gennem næsten 1000 år – halvdelen af kirkens historie – er mennesker her blevet født på ny eller genfødt i dåben. Hvert år døbes over 100 børn. Det er så livsbekræftende hver eneste gang!

De bedste hilsner

Roar Tuxen Lavik, gladsaxekirke.dk

---

Kilde : Den bibelske tekst, der har givet inspiration til denne miniprædiken er "Jesus og Nikodemus" fra Johannesevangeliet kapitel 3, vers 1-15, som du kan læse her . Denne tekst prædikes der over Trinitatis søndag (1).