Jesus kommer igen!

Jesus kommer igen!

Kaj Munks forventning

Kaj Munk fortæller i en af sine prædikener: ”For en 15-16 år siden stod jeg en perlende sommermorgen i min have, aldeles fortabt i livets dejlighed. Da hørte jeg på éngang en underlig tone i luften, og jeg tænkte: Det skulle dog vel aldrig være Herren, der kommer igen? Det viste sig nu senere, at redningsbåden ved havet holdt øvelse, og det var en raket, der var fyret af. Men jeg hverken lo af mig selv eller skammede mig. Jeg havde fået noget at vide om mig selv, jeg var glad for. Og aldrig vil jeg glemme den følelse af lykke, der greb mig ved muligheden for, at det kunne være ham selv. Skønnere syntes jeg ikke, den skønne sommermorgen kunne krones.” Jo, ”rejs op dit hoved, al kristenhed! Opløft dit øje, slå ej det ned! I Himlen du har hjemme…”

Glæde og forventning
Det er så livsbekræftende at møde en sådan tilgang til Jesu genkomst, som Kaj Munk her giver udtryk for. Fyldt af glæde, forventning og lykke. Som brudgommen, der kommer for at hente sin brud. Alt for ofte har forkyndelsen af Jesu genkomst ensidigt fokuseret på frygten og uvisheden – tyven som kommer om natten. Men som kristne har vi al grund til at være forventningsfulde og glade. Jesu genkomst er den endelige befrielse fra alt ondt, og det betyder et farvel til ondskab og uretfærdighed, sorg og lidelser, sygdom og død.

Opløftende
”Ret jer og løft jeres hoveder!” siger Jesus. Profeten Esajas var også forventningsfuld og benytter et herligt billede på den nye jord: Da skal ulven og lammet bo sammen, og koen og bjørnen blive venner! Da er de paradisiske tilstande fra Edens have genoprettet – rovdyrene er igen blevet græsædende! Fantastisk!

Englene forsikrede også disciplene om Jesu genkomst: ”Den Jesus, som er blevet taget fra jer op til himlen, skal komme igen på samme måde, som I har set ham fare op til himlen”! Jo, der er grund til at løfte hovedet og spejde efter Jesus i skyerne – ligesom Kaj Munk. Det er nærforventning!

Første gang kom Jesus som et lille barn, der blev lagt i en krybbe julenat – fattig og ydmyg. Han kom for at frelse gennem sin lidelse og død. Anden gang kommer Jesus som kongernes konge på himlens skyer – i magt og herlighed for at fuldende frelsen og regere i det fuldkomne Guds rige. Han har betalt for vores fremtid i sit rige med sit eget liv. Tak og ære være Gud!

 

De bedste hilsner

Roar Tuxen Lavik, gladsaxekirke.dk

---

Kilde : Den bibelske tekst, der har givet inspiration til denne miniprædiken er "De sidste tider og Jesu genkomst" fra Lukasevangeliet kapitel 21, vers 25-36, som du kan læse her. Denne tekst prædikes der over 2. søndag i advent (1).